Επικοινωνώ με τον γιατρό μου

Πώς γεννήθηκε η ιδέα για το “Επικοινωνώ με τον γιατρό μου”;

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ www.poamskp.gr) δέχεται καθημερινά τηλεφωνήματα και ηλεκτρονικά μηνύματα από ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση από όλη την Ελλάδα για διάφορα ζητήματα που τους απασχολούν. Ένα ερώτημα που επαναλαμβάνεται αρκετά συχνά σε αυτές τις επικοινωνίες είναι το ζήτημα της εύρεσης “καλού γιατρού” μιας και ο θεράπων γιατρός είναι σημαντικός για την διαχείριση μιας χρόνιας πάθησης.  Αναρωτηθήκαμε λοιπόν τι σημαίνει “Καλός Γιατρός” και αν υπάρχει μια σειρά από αντικειμενικά κριτήρια που μπορούν να χαρακτηρίσουν έναν γιατρό ως “Καλό”. Συζητώντας με ασθενείς αντιληφθήκαμε πως κάθε ασθενής έχει άλλα κριτήρια όμως σχεδόν όλοι συμφωνούν στο να είναι ο Γιατρός σαφής, κατανοητός, να δείχνει ενδιαφέρον για τον ασθενή, ο οποίος θα αισθάνεται πως ο γιατρός τον γνωρίζει, τον “ακούει” και τον “βλέπει”.

Έτσι, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός εγχειριδίου επικοινωνίας ασθενών με επαγγελματίες υγείας για να βοηθήσουμε τους ασθενείς να βρουν τον “Καλό Γιατρό” αφού δεν είναι ο ρόλος της Ομοσπονδίας να συστήνει γιατρούς. Όμως, σε αυτό το εγχειρίδιο θέλουμε να τονίσουμε και την ευθύνη του ίδιου του ασθενή στην αποτελεσματική επικοινωνία και να τον βοηθήσουμε με διάφορα εργαλεία και τεχνικές να βελτιωθεί.

Το εγχειρίδιο θα το βρείτε στα Ελληνικά book5 – greek αλλά και στα Αγγλικά e-book english

Επειδή ο χώρος ενός βιβλίου είναι πολύ συγκεκριμένος και είναι δύσκολο να επικαιροποιηθούν οι πληροφορίες που περιλαμβάνει, προχωρήσαμε και στη δημιουργία του site epikoinonometongiatro.gr όπου θα ανανεώνονται συχνά οι πληροφορίες και οι συμβουλές προς τους ασθενείς. Ο ιστοχώρος θα είναι διαδραστικός καθώς οι ασθενείς θα μπορούν να μοιραστούν μαζί μας τις ιστορίες τους. Παράλληλα θα δώσουμε βήμα και στους ίδιους τους επαγγελματίες υγείας για να δημοσιεύουν άρθρα και απόψεις πάνω στο θέμα της επικοινωνίας με τους ασθενείς.